SDR-Leeuwarden

TERUG HOME

weersatellieten

Klik hier voor een NOAA weersatellieten passeer lijst voor de maand Maart.

weer1
weer2
Een van de eerste pogingen met gelijk al een goed resultaat.

LET OP: Voor het ontvangen van APT weersatellieten is een speciale antenne nodig, een Turnstile antenne of een RQHA antenne.

We kennen allemaal wel de mooie weerplaatjes die ons getoond worden in het journaal. Nou is het leuke dat wij die plaatjes zelf ook kunnen ontvangen. Met de dongel, een antenne en computer is het mogelijk om de signalen van de weersatellieten te ontvangen en decoderen.

Weersatellieten:
Een weersatelliet is een satelliet die wordt gebruikt om het weer en het klimaat van de Aarde te controleren. Deze meteorologische satellieten zien oa wolken en wolkensystemen maar ook stadsverlichting, verontreiniging van lucht en water, sneeuw, oceanen, enz enz.
 Er zijn twee soorten satellieten, polaire en geostationaire satellieten. De geostationaire hangen op een vaste plaats boven het Aardoppervlak terwijl de polaire satellieten rondjes om de Aarde draaien van pool tot pool.

Ik ga hier verder in op de polaire satellieten.

Het Amerikaanse NOAA heeft diverse satellieten in omloop die rond de Aarde cirkelen op ongeveer 800 km hoogte. Enkele daarvan zenden uit met een analoog signaal wat ook wel APT genoemd word, (Automatic Picture Transmission). Dit signaal is met eenvoudige apperatuur te ontvangen. Het signaal heeft een radiofrequentie van rond de 137 MHz WFM naar de Aarde gezonden. Het signaal word makkelijk tegengehouden door bomen en gebouwen dus een vrij zicht is noodzakelijk.
Op dit moment zijn er 4 satellieten die dit signaal uitzenden. Aangeduid met nummers is duidelijk welke satelliet er op dat moment overkomt. De actieve satellieten zijn NOAA 15, NOAA17, NOAA18 en NOAA19.

NOAA 15 en 17 's ochtends en begin van de avond, de NOAA 18 en 19 op de middag en nacht. Elk dagdeel zijn ze 2x te ontvangen. Om te zien war de satellieten zich bevinden gebruiken wij het programma GPredict.. Voor het ontvangen en decoderen van de signalen van weersatellieten zijn dus twee programma's nodig:
Installatie GPredict
Download GPredict KLIK HIER en run de installer. Met dit programma kun je zien wanneer de satelietten over komen.
1- Start het programma en onder "Edit" klikken we de optie "Update TLE from network" aan, nu worden de laatste gegevens over de status van de satellieten opgehaald.
2- Ga vervolgens naar "Edit - Preferences" en onder de tab "Ground Station" vul je even de coördinaten van je station in. Onder de tab "modules - layout"is het handig on te kiezen voor layout Map,table,polar en single sat (wide).
3- Als laatste gaan wij even een nieuwe module maken zodat we de satellieten te zien krijgen die wij willen zien. Voor elke groep kun je een eigen module maken zoveel je wilt. Klik op "File" en kies "New module". Kies een module naam, op het voorbeeld heb ik gekozen voor weersatellieten.
Kies nu uit het linkermenu de satellieten die u wilt zien en klik op de groene pijl om ze toe te voegen aan het rechterscherm als je klaar bent klik je op ok. Als het goed is krijg je dan een scherm met de door jou geselecteerde satellieten. Als je ze niet ziet kies dan onder "File" de open module optie.

Als je met de muis op een satelliet gaat staan klik dan met de rechtermuisknop 1 keer en selecteer dan in dat menu voor de optie "groundtrack", je krijgt dan de baan van de satelliet te zien, tevens kun je daar kiezen om een voorspellingstabel te zien voor toekomstige tijden dat de satelliet overkomt.

Installatie WXtoImg
Voor het ontvangen en bewerken van de weerplaten gebruik ik het programma WXtoImg. Dit is niet het makkelijkste programma maar het geeft volgens mij prima resultaten en als je verder gaat met deze hobby en je betaald voor de pro versie dan kun je weerplaatjes maken met professionele resultaten.

1- Download WXtoImg KLIK HIER.
2- Onder "Opions" vul daar even je lokatie in.
3- Onder de optie "File" klik daar Update Keplers aan, alle recente gegevens over de satellieten worden nu gedownload.
4- Tevens onder "File" klik even op "Satellite Pass List", je krijgt dan een lijst met tijden dat de satellieten over komen.
5- Belangrijk is het om even de ontvangst van de soundkaart open te zetten, ga hiervoor onder de optie "File" naar Mixer controle. Zorg dat het opnemen niveau helemaal open staat.

Mochten de plaatjes niet helemaal goed zijn moet je ook de geluidskaart kalibreren, daarover vind je meer in de handleiding maar meestal zijn de standaard instellingen goed.
We zijn nu klaar om de eerste afbeeldingen te decoderen.

6- Onder "File" kies de optie Record, er opent zich een nieuw scherm, vink Create image(s) aan en klik op de knop Auto Record.
7- Verder zal het proces automatisch gaan, onder in het beeld ziet je welke satelliet als eerste overkomt en hoe laat. Let op de tijd word in UTC gegeven, dat kun je eventueel veranderen in het optie menu. Als de satelliet in bereik is zal het programma automatisch starten met de ontvangst, heel langzaam zal het beeld worden opgebouwd. Na afloop zijn er veel manieren in het programma om het beeld te verbeteren.