SDR-Leeuwarden

TERUG HOME

weerballonnenRadio-frequentie:
tussen 400 en 406 MHz FM/n.
Weerballonnen worden gebruikt om gegevens over het weer in de hogere luchtlagen te meten. Daarbij kun je denken aan bv, atmosferische druk, windrichting, temperatuur, luchtvochtigheid, enz. Onder de ballon hangt aan een 20 meter lange lijn een instrument dat de metingen doet en er zit een radio in die de gegevens naar het grondstation stuurt. Het instrument dat de metingen doet en de radio die de gegevens naar het grondstation stuurt word een radiosonde genoemd. Er bestaan ook speciale sondes die bv de hoeveelheid ozon meten. Meestal word de ballon gevuld met helium. Enkel word nog wel waterstofgas gebruikt omdat dat veel goedkoper is maar waterstofgas is ook extreem brandbaar en explosief.

De balonnen komen tot een hoogte van wel meer dan 40 km, veel hoger dus dan wat vliegtuigen kunnen bereiken. De balonnen worden gevuld m,et een kleine hoeveelheid gas waarna ze losgelaten worden. Naarmate de ballon stijgt zet deze uit, hij word steeds groter in omvang omdat naarmate de ballon hoger komt de luchtdruk steeds meer afneemt. Heeft de ballon op de grond nog een diameter van ca 3 meter, op 10 km hoogte is de diameter al 20 meter. Op een gegeven moment word de diameter zo groot dat de ballon knapt en aan een parachute terugvalt naar de Aarde.

Weerbalonnen worden over de hele wereld door meer dan 1300 weerstations opgelaten. In Nederland is er nog 1 weerstation dat een weersonde oplaat en dat is het KNMI. Dat gebeurt vanaf het waarneemterrein in de Bilt elke dag om 24:00 uur UTC. Op donderdag om 12:00 UTC laat men daar een ozonsonde op.

Installatie:
Download sondemonitor, Klik hier start de installer. Accepteer alle stadaard instellingen. Als Sondemonitor word opgestart vraagt het of je je wilt registreren, Klik op "nee". We willen het programma eerst even uitproberen. Vul onder "Opties" de Home locatie in en onder "audio-audio source" uw geluidskaart.
U bent klaar, klik op de groene knop linksboven om het decoderen te beginnen.
Vragen, mail mij maar.