SDR-Leeuwarden

TERUG HOME

waterstoflijn meten


Inmiddels is het wel gebleken dat het goed mogelijk is om met de RTL-Dongel signalen uit de ruimte te meten denk dan aan pulsars en de waterstoflijn.
Ik ga volstaan door te verwijzen naar de betreffende websites, het is ondoenlijk om alle projecten hier uiteen te zetten, de ontwikkelingen gaan allemaal veel te snel.
Voor het meten van de waterstoflijn in onze melkweg berperk ik mij op deze website tot de SALSA radiotelescoop in Onsala Zweden.
Ik zal hier duidelijk stap voor stap in het Nederlands laten zien hoe dit in zijn werk gaat.

21 cm flip

Een neutraal waterstofatoom bestaat uit een proton dat als kern fungeert en één elektron.
Wat we feitelijk meten is de radiostraling die het neutrale waterstof uitzend als zijn elektron een flip maakt, het elektron gaat dan in een keer de andere kant uitdraaien en op dat moment zend het atoom een foton uit.
Laten wij nu stap voor stap eens een account aanmaken en een meting doen met de Onsala radio telescoop.
De bewegingen van de telescoop zijn live te volgen via de link http://129.16.208.83/view/viewer_index.shtml?id=1660

inlog salsa

We gaan naar de website van de sterrenwacht http://vale.oso.chalmers.se/salsa/. Rechts boven in beeld zien we de inlogmogelijkheden. maar eerst moeten we even een account aanmaken.
Klik op de optie "create new account" en vul op het volgende scherm uw gegevens in.
In het veld "Telescope password" kiest u een wachtwoord voor het bedienen van de telescope.
Je krijgt een email met je username en een link waar je het wachtwoord voor de website kan instellen, LET OP, dat is dus een ander wachtwoord dan die je hebt opgegeven voor het bedienen van de telescoop.
salsa2

Nu kunnen we inloggen in onze account. We gaan tijd reserveren in de agenda wanneer we de telescoop kunnen gebruiken.
Er zijn twee telescopen waaruit we kunnen kiezen, de "Brage" of de "Vale".
Kwalitatief zijn beide telescopen gelijk.
salsa3

We selecteren een datum en tijd waarop we de telescoop willen gebruiken, vullen in een korte omschrijving en kiezen onder in het scherm de gewenste telescoop. Vergeet niet op de knop save te klikken. Onze reservering is nu gemaakt.
Als je nu kijkt onder het tabblad "telescope shedule" zul je zien dat de tijd in de agenda gereserveerd is.
inloggen telescoop

INLOGGEN TELESCOOP:

We hebben om 22:00 uur de telescoop "Vale"gereserveerd, we kunnen pas inloggen op die tijd. Hiervoor loggen we in op de website en kiezen het tabblad "Observe". We klikken op de link "Browser login for Vale".
Vergeet niet dat het wachtwoord voor de telescoop anders is dan voor de website.


De bewegingen van de telescoop zijn live te volgen via de link
 http://129.16.208.83/view/viewer_index.shtml?id=1660SALSA5

Nadat we zijn ingelogd in het telescoop programma komen we in het bedieningssysteem. We zien hier in totaal 4 tabbladen, twee bovenin en twee onderin.
Tabblad "observe"; dit is het tabblad waarin we de eigenlijke gegevens plaatsen van de regio die we willen meten, We geven de galactische coördinaten in en drukken op "Track". De telescoop zal nu het opgegeven object volgen. Onderin in het veld "integration time" geven we het aantal seconden op dat de meting moet duren.

Laten we eens een meting starten.

Ik geef in de galactysche coördinaten 120, 0 op en zet de tijd om te meten op 10 seconden en ik druk op "track". De telescoop zal nu draaien naar de gewenste positie. Het zoekveld wordt geel.

De bewegingen van de telescoop zijn live te volgen via de link
 http://129.16.208.83/view/viewer_index.shtml?id=1660

Als de positie is bereikt zal het zoek veld weer wit worden.
Dan kan ik de meting starten door op de knop "measure" te drukken. De meting is te zien in het progress veld.

salsa6

Als de meting is voltooid gaan we naar het tabblad "measured spectra" en daar zal nu een bestand staan die je kunt openen. En zie daar onze eerste meting.

Op deze manier kun je de hele melkweg in kaart brengen.
Experimenteer gerust met de diverse instellingen, vooral een langere meettijd geeft verrassende resultaten omdat je dan ook de zwakkere signalen meet.

VERGEET NIET OM OP DE KNOP "UPLOAD SELECTED TO ARCHIVE" te drukken. Selcteer een bestand die je wilt bewaren en klik dan op de knop "UPLOAD SELECTED TO ARCHIVE", je meting word nu bewaard in jou eigen archief in je salsa acoount voor verdere bewerking.
salsa7

Nadat je een aantal metingen hebt gedaan en je bent weer uitgelogd van de telescoop ga je naar je SALSA account. Onder het tabblad "data archive" vind je de bestanden terug die je hebt geupload.
Je ziet een FITS bestand een PNG bestand (plaatje) en een TXT bestand. Met name het TXT bestand is voor ons het meest interresant.Deze kunnen we in excell gebruiken om de metingen grafisch weer te geven.
Hieronder zie je een aantal metingen die ik gedaan heb en die in excell in grafiek zijn uitgezet, heel mooi zijn de armen te zien.
melkweg