SDR-Leeuwarden

TERUG HOME

decoderen 433 MHz en 800 MHz band

Decoderen in Linux          Decoderen met de Raspberry Pi

Download rtl_433 klik hier Handleiding rtl_433 klik hier Andere info pagina's     Klik hier  of   Klik hier  of   klik hier Diverse sensoren klik hier

signaal
Het decoderen van allerhande signalen rond de 433,900 Mhz. Op deze band zitten de signalen van bv draadloze weerstations, deurbellen, lichtschakelaars enzovoorts.Ik ben daarmee aan de slag gegaan en ik kan het weerstation van mijn buren ontvangen en decoderen en ook de deurbel van mijn andere buren. Ook is het mogelijk om diverse andere draadloze schakelaars en sensoren die op de 433 MHz of 800MHz band uitzenden te decoderen. De sensoren zijn voor een paar tientjes te koop op het internet,, diverse links vind je bovenaan dit artikel.

Ik zag een deurbel liggen bij de action voor 5 euro, volgens de handleiding zend de deurbell op 433 MHZ, ik heb hem gekocht. Nu is de vraag kan ik dan ook de bel activeren met een andere zender als ik de digitale code heb van de deurbelzender? Het antwoord had ik snel gevonden, ja dat kan met bv een arduino.
Maar laat ik bij het begin beginnen en laat ik eerst eens laten zien hoe het signaal van de deurbel er uit ziet. Ik ga er nu even van uit dat we inmiddels allemaal snel naar de action zijn gegaan om een deurbel te halen. We starten RTL-sharp op en gaan naar de 433,900 Mhz, we drukken op de knop en inderdaad zien wij het signaal.
image2


Laten we vervolgens eens kijken of de deurbel in de software herkend word.  Een slimme programmeur heeft een programma geschreven waarmee ik de gegevens kan decoderen dat programma heet RTL_433. Je kan dat downloaden via de link bovenaan de pagian. Pak het bestand uit en dubbelklik op rtl_433.exe , het programma start op en en gaat in de wacht. Tijdens het opstarten zie je een lijst van sensoren die ondertussen herkend wordt. Druk nu op de knop van de deurbel, en zie hij word herkend, onze action deurbel blijkt een Quhwa deurbel te zijn.
image 3


Op de waterfall van SDR-sharp zag ik nog een sterk signaal wat een weerstation lijkt te zijn. Wie dat is in de buurt weet ik niet maar ik zal later eens proberen om dat uit te peilen met de RTL-dongel en een laptop.

Weerstation
Laat ik eens kijken of ik het signaal van het weerstation kan decoderen. De sensoren van het weerstation zenden periodiek, bv 1 keer per minuut hun meetgegevens naar de ontvanger (het basisstation) in huis. Daar wordt het gedecodeerd en op een scherm weergegeven.
Dubbel klik op rtl_433.exe en het programma start op en gaat in de wacht, nu is het even wachten totdat het weerstation gaat uitzenden. En na een tijdje word ook het weerstation herkend en gedecodeerd.

Ondertussen kunnen we dus onze onze eigen weerplaatjes maken van de weersatellieten op 137 Mhz en dat combineren met de gegevens van het weerstation van de buren op 433,900 Mhz en de gegevens van de weerballonnen op 403 Mhz toevoegen aan het geheel. Het begint al aardig op een professioneel opstelling te lijken.

Extra rtl_433 opties.
Het programm rtl_433 kunnen we ook aanpassen aan onze wensen. Je kan bv meerdere dongels gebruiken en je kunt de signaal versterking opgeven en nog veel meer. Dat doen we met zogenaamde "command line" opdrachten. Hiervoor maken we gebruik van een *.bat bestand. Ik heb al even een standaard bestand aangemaakt en die bij rtl_433 toegevoegd.
Dat bestand heb ik start rtl_433.bat genoemd.
image 4


Als we rtl_433 opstarten start hij op met standaard waarden. Zoals je op het plaatje kunt is dat bv een standaard gain van 38 en de frequentie staat op 433920000 Hz. (let op Hz)
Op het plaatje heeft het programma 2 dongels gevonden, ik wil dat hij dongel 1 gebruikt, dat kan ik opgeven in start rtl_433 bat. Tevens wil ik wat minder versterking 25 db en ik wil dat er gescand word op 800 Mhz.

image 5

Hiervoor klik je met je rechtermuisknop op start rtl_433.bat in kies voor de optie bewerken met kladblok. Dan zet ik de door mij gewenste waarden in het veld, dat ziet er dan als volgt uit:

-d  hier zet je welke dongel gebruikt word, bij mij is dat 1
-g hier geef je de versterking op, hier 25
-f de frequentie 800 Mhz, (=800 000 000 Hz.)

Nu safe je het bestand en start je het programma met “start sdr_rtl433.bat” en zal het programma starten met de door jou opgegeven parameters. Er zijn nog veel meer command line parameters die je kunt gebruiken, meer daarover kun je vinden via de links bovenaan de pagiana.
We kunnen ook bijvoorbeeld de gegevens van het weerstation wegschrijven naar een csv bestand en op die manier statistieken maken enz.