SDR-Leeuwarden

TERUG HOME

SALSA

eu hou salsa radiotelesoop

Zelf een opname maken met een radiotelescoop, het kan door gebruik te maken van twee radiotelescopen die staan opgesteld in Zweden, deze salsa schotelskun je bedienen vanuit je webbrowser en dan kun je onderzoek doen met een professionele radiotelescoop.

SALSA betekend "Such a lovely small antenna" (een leuke kleine antenne of in het Zweeds: "Sicken Attans Liten SOT Antenn).
SALSA is een projekt van Phd. student Eskil Varenius, verbonden aan de Onsala Space Observatory. Credit

SALSA website om in te loggen http://vale.oso.chalmers.se/salsa

De naam verwijst naar 2 radiotelescopen van 2,3 mtr doorsnee die zijn opgesteld bij het Onsala Space Observatory in Zweden, de telescopen zijn genoemd Vale en Brage.

Iedereen kan deze telescopen via het internet gratis gebruiken. SALSA is een onderdeel van het Europese Hands-On Universe project, EU-HOU. Dit Europese project heeft als doel om interactief de astronomie en wetenschap naar het klaslokaal te brengen.

De meeste SALSA gebruikers houden zich bezig met het observeren van de waterstofemissie in de spiraalarmen van onze melkweg. Deze waarnemingen kunnen via uw webbrowser worden uitgevoerd, omdat radioastronomie ook overdag gedaan kan worden kan er dus dag en nacht worden gemeten, zelfs bij slecht weer. Met behulp van SALSA kunt je zelf een ruwe kaart van de spiraalvormige structuur van onze melkweg maken.

Meer informatie over hoe u de telescoop gebruikt moet worden vind je op de andere SALSA pagina's. Handleidingen staan op de "leesmateriaal" pagina van deze website.

Als je meer Nederlandstalige informatie wilt mail dan even dan help ik je verder.