SDR-Leeuwarden

TERUG HOME

Jupiter ontvangen mini whip (proef)

Laatste update deze pagina 17-09-2017

Deze winter 2017 ga ik aan de slag met de mini whip antenne om te probroberen om met deze kleine antenne de radio-emissies van Jupiter te ontvangen.
De mini whip lijkt op het eerste gezicht misschien een alternatief te kunnen zijn voor de grote hf-dipoolantennes, de dipoolantennes zijn moeilijk te plaatsen in stadse omgevingen en bovendien pikt een dipool alles op, ook wat we niet willen hebben. Dat valt allemaal wel weer weg te filteren maar dan filter je ook de radiostraling van Jupiter weg.

Er is nog geen ervaring met het gebruik van de mini whip in de radio-astronomie dus ik ga ervoor. Op deze pagina houd ik je op de hoogte van de metingen.

Allereerst de opstelling.

mini whip

Hier de kleine mini whip met de voeding, de mini whip word dmv een bias-t via  de coaxkabel gevoed.
Ik gebruik een 9 volts blok batterijtje aangesloten op de bias-t.

De mini whip heb ik aan de reling van het balkon vastgemaakt. Uit de diverse lectuur word verteld dat het belangrijk is om een goede aarde te maken, dus niet alleen via de coaxkabel. Ik heb een extra aarde gemaakt vanaf het aansluitpunt van de mini whip direct op de balustrade van het balkon. De hoeveelheid ijzer van de balustrade zou op zich al voldoende aarde moeten geven.
winradio

De radio die gebruikt word is een Winradio G305.
werking mini whip antenna

werking mini whip antenna 2

test rapport mini whip