SDR-Leeuwarden

TERUG HOME

Jupiter ontvangen-2

iojup

Hiernaast de Io-fase grafisch uitgebeeld,  Image: RadioJove

Jupiters decametrische emissie modes
Er zijn drie belangrijke factoren die belangrijk zijn of Jupiters radio-emissies kunnen worden waargenomen.
      1- De positie van de CML van Jupiter.
      2- De positie van de maan Io in zijn baan rond Jupiter.
      3- De Jovecentriche declinatie van de Aarde (hierover meer verderop in dit artikel).

Ook zijn er drie belangrijke gebieden op Jupiter waar de radio-emissies vandaan komen, deze worden eenvoudig A, B en C genoemd. Er lijkt ook een vierde gebied actief te zijn, D, maar die word soms gemeten.

Het magnetisch veld van Jupiter is ongeveer 10 graden gekanteld ten opzichte van de rotatieas waardoor het lijkt te wiebelen vanuit ons gezichtspunt. De actieve gebieden zijn gebonden aan het magnetisch veld van Jupiter.
De A, B en C gebieden zijn dus gebaseerd op het System III centrale meridiaan lengte (CML III). De A en C emissies komen van het Noordelijk halfrond en de B emissie van het Zuidelijk halfrond.


CML en Io
Io is de binnenste maan van Jupiter. De positie van Io ten opzichte van Jupiter heeft een groot effect op het optreden van de emissies. Wanneer Io op bepaalde posities in zijn baan rond Jupiter staat is de waarschijnlijkheid dat een radio-storm op Aarde gemeten kan worden veel groter.
De positie van Io ten opzichte van een waarnemer wordt aangeduid als de Io-fase. Wanneer Io direct achter Jupiter staat, gezien vanaf de aarde, is de Io-fase 0 graad. Het duurt bijna twee dagen voor Io om een baan te draaien rond Jupiter. Als Io tussen Jupiter en de Aarde in staat, gezien vanaf de Aarde, is de Io-fase 180 graden. De Io fase gaat zo verder omhoog totdat Io weer pal achter Jupiter staat dan is de Io-fase weer 0 graad.

Als Io op 0 graden staat, dus achter Jupiter wordt dat het Superior Geocentrisch Conjunction of SGC genoemd.

iofluxtube

Io en de radio-emissies

We weten intussen dat er op Jupiter 3 plaatsen zijn die radiogolven uitzenden. De radiogolven worden enorm versterkt als Io in de juiste positie ten opzichte van deze plaatsen staat. Op de vorige pagina's hebben we kunnen lezen dat er een Io-torus rond de planeet hangt gevuld met geïoniseerde deeltjes die door de vulkanische activiteit van Io rond de planeet word gevangen.
Van de polen van Jupiter lopen er een flux tube naar Io (band van elektromagnetische activiteit). Electronen gaan heen en weer via deze band naar en van Io wat betekend dat de flux tube een belangrijke rol heeft bij het ontstaan van de radio-emissies.
mode Hieronder een tabel welke aangeeft welke positie nodig is zodat het waarschijnlijk is dat de radio emissie waargenomen kan worden op Aarde.

Mode:           Geeft aan welke bron kan worden waargenomen.
CML Range: Is de positie van de system III longtitude van Jupiter.
Io-range:       Is de positie van Io relatief ten opzichte van de SGC, de hoek
                     vanf SGC.
Max:             Maximum waar te nemen frequentie.
Polar:            Is de polarisatie van de radiogolven, LH of RH.
                     (left handed or right handed).
Arc:               Deze waarde geeft aan of de meting moet beginnen voor of
                     na de voorspelling in RadioJupiter.


Bronvermelding:

http://radiojove.gsfc.nasa.gov

http://www.universetoday.com/23914/rotation-of-jupiter/

http://www.spaceacademy.net.au/spacelab/projects/jovrad/jovrad.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Jupiter