SDR-Leeuwarden

TERUG HOME

RTL-Dongel

Voor Ham-Radio en Radioastronomie gebruik ik hoofdzakelijk de goedkope R820T-Dongel. Deze zijn al vanaf 9 euro overal te koop. Deze Dongels hebben een bereik van 25 MHz tot ongeveer 1,8 GHz, dit kan per Dongel iets verschillen.
 


yukhi
Doe jezelf een plezier,
Sommige dongels doen het niet of niet goed bij het decoderen van signalen, met name komt het bij ADSB nogal precies. Het beste geef je een paar euro meer uit voor de RTL blog V3. Uit ervaring kan ik zeggen dat deze het goed doet, geen last meer van frequentie correctie en een stuk minder ruis. Bovendien heb je gelijk HF erbij.
Je kunt deze via internet bestellen op dit adres,   https://www.rtl-sdr.com/buy-rtl-sdr-dvb-t-dongles
dongel Meerdere Dongels op dezelfde pc: Het is mogelijk om meerdere Dongels  aan te sluiten op dezelfde pc en elke Dongel op zijn eigen frequentie te laten draaien.
Hoe dat gerealiseerd kan worden kunt u via deze link lezen:

http://www.hamradioscience.com/using-multiple-rtl2832u-sticks-for-sdr
inline DOE UZELF EEN PLEZIER EEN SCHAF EEN LNA OF INLINEVERSTERKER AAN.
U zult veel meer veel duidelijker ontvangen. De voorkeur heeft een LNA maar deze zijn veel duurder als de inline versterker. De versterkers krijgen hun stroom dmv een Bias-T, dus door de antennekabel. Deze zijn kant en klaar te koop of misschien kunt u bij uw radioamateur (vereniging) terecht. De inline versterkers kosten ongeveer 8 €.stop Met dank aan Edwin van de FRAG voor de volgende tip:
LET OP!!: houd er rekening mee dat de inline-versterkers de stroom doorlaten naar de antenne. Dat betekend dat bij sommige antennes (bv de collinair met whip, maar ook de cobbweb) door de constructie van de antenne er kortsluiting kan ontstaan en kan je je spullen beschadigen.
Als het een probleem is dat de versterker de stroom doorlaat moet je even de spanning na de versteker onderbreken. Dat is heel eenvoudig zelf te doen. De inline verstrekers werken boven de 45 MHz, de waarde van de condensator moet ongeveer 1 nF zijn, niet lager. Soldeer de condensator in de middenkern van de coax zoals op de foto hieronder te zien is en plaats de onderbreker tussen de inline versterker en de antenne.
zafig Het installeren van de Dongel:     Websites; http://www.rtlsdr.org/softwarewindows
Hier word alleen in gegaan op Windows-7 en hoger. Windows XP en vista zijn history. Als software gebruik ik SDR-Sharp (of SDR#).
1- Pak de zipfile uit in een map naar uw eigen keuze.
2- In de map zit een apart programma "Zadig". Start dit programma op als "administrator".als hiernaast is afgebeeld. Kies onder "options" voor List All Devices.
3- U ziet dan de pop-up zoals hiernaast.


zadig 4- In het keuzemenu kiest u voor (Interface 0).
Het kan zijn dat uw Dongel herkend is door windows dan kiest u natuurlijk voor de RTL- optie.
zadi 5- Nu kiest u als Driver WinUSB(v.....) en drukt u op de Install Driver Knop. De driver zal worden geïnstalleerd. Na de installatie van de driver moet u de computer opnieuw opstarten en dan zal uw RTL-Dongel werken.

Belangrijke links:

www.rtlsdr.org SdrSharp project pagina.

www.reddit.com/r/RTLSDR SdrSharp project pagina.