SDR-Leeuwarden

TERUG HOME

bouwplaten raketten

Op deze pagina vind je een heleboel leuke bouwplaten van ruimteschepen om in elkaar te knutselen.

 Klik op de plaatjes voor een vergroting.
Atlas V Atlas V
De Atlas is een commercieel type draagraket die gebruikt wordt door onder andere de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en het Amerikaanse ministerie van defensie.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Atlas_V


  download bouwplaat 
Orbi
Orbitor Buran
Deze orbitor was het Russische antwoord op de Amerikaanse spaceshuttle.
https://en.wikipedia.org/wiki/Buran_(spacecraft)


--download bouwplaat--
Cassini
Cassini-Huygens
De Cassini-Huygens was een ruimtesonde die werd ingezet voor de gelijknamige Cassini-Huygens-missie; een ruimtevaartmissie die een studie maakte van Saturnus en zijn manen. De missie vormde een samenwerkingsverband van NASA, ESA en ASI.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Cassini-Huygens


--download bouwplaat--
energ
Energia-2
Energia (Russian: Энергия, Energiya, "Energy") (GRAU 11K25) was a Soviet rocket that was designed by NPO Energia to serve as a heavy-lift partially recoverable launch system for a variety of payloads including the Buran spacecraft. Control system main developer enterprise was the NPO "Electropribor".[2][3] The Energia used four strap-on boosters each powered by a four-chamber RD-170 engine burning kerosene/LOX, and a central core stage with 4 one-chamber RD-0120 (11D122) engines fueled by liquid hydrogen/LOX.[4]
https://en.wikipedia.org/wiki/Energia


--download bouwplaat--
galileo
Galileo ruimtesonde
De Galileo was een ruimtetuig dat op 18 oktober 1989 gelanceerd werd vanaf het Kennedy Space Center met de Spaceshuttle Atlantis met de bedoeling Jupiter en zijn manen te bestuderen. Galileo is vernoemd naar Galileo Galilei die in 1610 de 4 grote manen van Jupiter ontdekte door als een van de eersten een telescoop te gebruiken om de hemel te bekijken.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Galileo_(ruimtesonde)


--download bouwplaat--
hubble
Hubble
De ruimtetelescoop Hubble (Hubble Space Telescope, HST) bestaat uit een aantal precisie-instrumenten voor astronomische waarnemingen. Hij is genoemd naar de Amerikaanse astronoom Edwin Hubble en draait sinds de lancering door NASA op 24 april 1990 als een kunstmaan rond de aarde.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruimtetelescoop_Hubble

--download bouwplaat int--

--download bouwplaat ext--
hubble
Nog een Hubble
bouwplaat maar dit is een zeer uitgbreide voor experts.

--Download bouwplaat--
james
James Webb-ruimtetelescoop
De James Webb-ruimtetelescoop (James Webb Space Telescope, JWST) is een geplande optische, infraroodtelescoop die vanaf de lancering in 2019 de Hubble-ruimtetelescoop moet vervangen. De James Webb zal gebouwd en onderhouden worden door NASA met hulp van ESA en CSA. De telescoop is vernoemd naar de voormalige voorzitter van NASA, James Webb. In december 2015 maakte de ESA bekend dat de James Webb Space Telescope in oktober 2018 zal worden gelanceerd met een Ariane 5 raket vanaf de Europese ruimtebasis in Kourou, Frans-Guyana.
https://nl.wikipedia.org/wiki/James_Webb-ruimtetelescoop


--download bouwplaat--
juno
Juno
Juno is een Amerikaanse onbemande ruimtevlucht naar de planeet Jupiter, gelanceerd in 2011. Deze sonde is h
et tweede ruimtevaartuig uit NASA's New Frontiers-programma. Juno moet vanuit een polaire baan informatie vergaren over de planeet.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Juno_(ruimtesonde)


--download bouwplaat--
lunar
Lunar module
De maanlander (Lunar module of LM) was tijdens de Apollovluchten het onderdeel dat gemaakt was om de eigenlijke maanlanding uit te voeren. Hij werd gebouwd door Grumman Aerospace.
Tijdens de lancering van de Saturnus V-raket zat de maanlander, met ingetrokken landingsgestel, opgeborgen onder de commando-/servicemodule (CSM), in het deel waar de raket sterk verbreedt. Was de raket eenmaal onderweg naar de maan, werd de derde trap afgestoten en kwam de maanlander vrij.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Maanlander


--download bouwplaat--


-download bouwplaat moeilijk-
lunar
Lunar orbit
The Soviet crewed lunar programs were a series of unsuccessful programs pursued by the Soviet Union to land a man on the Moon, in competition with the United States Apollo program to achieve the same goal set publicly by President John F. Kennedy on May 25, 1961. The Soviet government publicly denied participating in such a competition, but secretly pursued two programs in the 1960s.
https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_crewed_lunar_programs


--download bouwplaat--
prosp
Lunar prospector
Lunar Prospector was een ruimtevaartproject van de NASA dat als doel had om vanuit een baan om de Maan onderzoek te doen naar het maanmilieu en te zoeken naar sporen van water. De lancering was gepland op 24 september 1997, maar werd uitgesteld naar 7 januari 1998.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lunar_Prospector


--download bouwplaat--
mms
MMS 116
Project Description:
MMS investigates how the Sun’s and Earth’s magnetic fields connect and disconnect, explosively transferring energy from one to the other in a process that is important at the Sun, other planets, and everywhere in the universe, known as magnetic reconnection.
https://mms.gsfc.nasa.gov/


--download bouwplaat--
orion
Orion
Het Multi Purpose Crew Vehicle (MPCV) Orion en voorheen bekend als het Crew Exploration Vehicle (CEV), is een ruimtevaartuig dat een van de opvolgers is van NASA's spaceshuttle.
Het CEV werd ontwikkeld na het ongeluk met de Spaceshuttle Columbia. Samen met de Earth Departure Stage (EDS), de Lunar Surface Access Module (LSAM), en de Shuttle Derived Launch Vehicles (SDLV) Ares I en Ares V was Orion een onderdeel van het Project Constellation. De Ares I had in dat plan de draagraket voor Orion moeten worden en Orion zou aanvankelijk gebruikt worden om bemanningen naar het internationaal ruimtestation ISS te vervoeren. Orion is het enige onderdeel uit Project Constellation dat in 2010 niet werd geannuleerd.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Orion_(ruimteschip)


--download bouwplaat--
pion
Pioneer
Het Amerikaanse Pioneer-programma, een ruimtevaartprogramma met onbemande sondes, had tot doel het verkennen van bepaalde delen van het zonnestelsel. De bekendste missies zijn de Pioneer 10 en 11. Laatst genoemde missies hadden allebei de bekende gouden plaat aan boord waarop een man en vrouw zijn afgebeeld met op de achtergrond de sonde.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pioneerprogramma


--download bouwplaat--
poly
Polyus
Het ontwerp en de ontwikkeling van de Polyus satelliet kreeg in de Sovjet-Unie de hoogste prioriteit. Dit project werd geleid onder de persoonlijke supervisie van Minister Baklanov (later organiseerde Baklanov de coup tegen president Gorbachov) en vice minister Shiskhin.
https://www.spacepage.be/artikelen/ruimtevaart/satellieten/militaire-satellieten/polyus


--download bouwplaat--
saturn
Saturn V
De Saturnus V (uitgesproken als "Saturnus Vijf") is een Amerikaanse draagraket, ontworpen onder leiding van Wernher von Braun[1] en Arthur Rudolph.[2] De Saturnus V is de grootste, zwaarste en krachtigste raket die ooit gebouwd is.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Saturnus_V


--download bouwplaat--
soyuz
Soyuz gagarin
Soyuz 1 (Russian: Союз 1 , Union 1) was a manned spaceflight of the Soviet space program. Launched into orbit on 23 April 1967 carrying cosmonaut Colonel Vladimir Komarov, Soyuz 1 was the first crewed flight of the Soyuz spacecraft. The mission plan was complex, involving a rendezvous with Soyuz 2 and an exchange of crew members before returning to Earth. However, the launch of Soyuz 2 was called off due to thunderstorms.
https://en.wikipedia.org/wiki/Soyuz_1


--download bouwplaat--
sputnik
Semjorka
De R7 (of Semjorka, Russisch: Семёрка) was een onbemande Russische lanceerraket die bekendstaat voor de lancering van de eerste kunstmatige satelliet Spoetnik in 1957.
https://nl.wikipedia.org/wiki/R7_(raket)


--download bouwplaat--
stardust
Stardust
Stardust (Engels voor sterrenstof) is een onbemand ruimtevaartuig dat gelanceerd werd op 7 februari 1999. Op 2 januari 2004 vloog het langs de komeet Wild 2, deed daar metingen en maakte foto's.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Stardust_(ruimtevaartuig)


--Download bouwplaat--
tsy
Tsyklon versie 3 en 4 met lp.
he Tsyklon-3, also known as Tsiklon-3, GRAU index 11K68, was a Soviet, and subsequently Ukrainian orbital carrier rocket. A derivative of the R-36 ICBM, and a member of the Tsyklon family, it made its maiden flight on 24 June 1977, and was retired on 30 January 2009. The Ukrainian-built Tsyklon rockets were retired in favour of future all-Russian carrier rockets, such as the Angara, and because they were fuelled by toxic hypergolic propellants.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tsyklon-3


--download bouwplaat--
vostok
Vostok lv
The Vostok (Russian: Восток, translated as "East") was a type of spacecraft built by the Soviet Union. The first human spaceflight was accomplished with Vostok 1 on April 12, 1961, by Soviet cosmonaut Yuri Gagarin.
https://en.wikipedia.org/wiki/Vostok_(spacecraft)


--download bouwplaat--
vulksn-m
Vulkan M
The final unflown configuration was also the largest. With eight Zenit booster rockets and an Energia-M core as the upper stage, the "Vulkan" (which was the same name of another Soviet heavy lift rocket that was cancelled years earlier) or "Hercules" (which is the same name designated to the N-1 rockets configuration could have launched up to 175 tonnes into orbit
.https://en.wikipedia.org/wiki/Energia#Vulkan-Hercules


--download bouwplaat--
vulkan t
Vulkant T


--download bouwplaat--
gp
Gravity Probe B
Gravity Probe B is een zwaartekrachtmeter, waarmee zeer nauwkeurig het zwaartekrachtveld van de aarde gemeten kan worden om de relativiteitstheorie, door Einstein gepostuleerd in 1916, aan de werkelijkheid te toetsen. De letter B in de naam betekent dat het de tweede sonde is waarmee dergelijke metingen gedaan zijn.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gravity_Probe_B


--download bouwplaat--
keppler
Keppler telescope
Het Kepler Space Observatory is een satelliet die ontwikkeld is door NASA om planeten bij andere sterren op te sporen die net als de Aarde bewoonbaar kunnen zijn. Het onbemande ruimtevaartuig is vernoemd naar de astronoom Johannes Kepler.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kepler_Space_Observatory


--download bouwplaat--
spitzer
Spitzer telescoop en de delta raket die hem in de ruimte bracht.
De Spitzer Space Telescope is een met vloeibaar helium gekoelde telescoop die in een heliocentrische baan achter de aarde aan om de zon draait, en gebruikt wordt voor observatie van het heelal in het infrarode golflengtegebied. Tot 18 december 2003 droeg deze ruimtetelescoop de naam Space Infrared Telescope Facility, kortweg SIRTF. De Spitzer Space Telescope is op 25 augustus 2003 vanaf Cape Canaveral te Florida gelanceerd met een Delta II-raket.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Spitzer_Space_Telescope


--download bouwplaat--

Tess

--download bouwplaat--

Swift --download bouwplaat--

Ariane V
--download bouwplaat--


--download bouwplaat--


--download bouwplaat--