SDR-Leeuwarden

TERUG HOME

adsb vliegtuig radar


Automatic Dependent Surveillance-Broadcast (ADS-B) is een systeem voor luchtverkeersleiding en aanverwante toepassingen. Met ADS-B uitgeruste vliegtuigen zenden periodiek hun positie en andere informatie aan grondstations en naburige vliegtuigen die met ADS-B zijn uitgerust. ADS-B is hoofdzakelijk bedoeld als middel voor de luchtverkeersleiding om de positie van een vliegtuig te bepalen. Het systeem werd geboren uit het besef dat moderne vliegtuigen, dankzij satellietnavigatiesystemen als GPS, hun positie zelf veel nauwkeuriger weten dan met radarsystemen op de grond kan worden vastgesteld.

Frequentie 1090 MHz  WFM

Met onze RTL-Dongle kunnen we de radarsignalen zichtbaar in de waterfall zien maar we kunnen ze ook decoderen en de vliegtuigen met
hun positie op een kaart op ons beeldscherm laten zien een volgen. Samen met de ontvangst van Acars berichten krijgen we op deze manier
een goed beeld van het luchtruim boven ons.

Er zijn intussen veel gratis programma's, ik heb er twee uitgekozen die ik hier ga installeren, VirtualRadar en AdsbScope.
Bij mij laat VirtualRadar meer vliegtuigen op de kaart zien dan AdsbScop.

Als eerste, VirtualRadar

rtl1090

RTL1090

Als eerste hebben we het programma RTL1090 nodig dat kun je van de software pagina downloaden, Klik Hier.
Pak het bestand uit en zet het in dezelfde map als waarin SdrSharp staat. Start vervolgens het programma rtl1090.exe
Het programma is kant en klaar ingesteld, Hij werkt met alle ingestelde waarden.
Als het is opgestart zie je het plaatje zoals hiernaast is afgebeeld. Klik nu op start en het programma zal een constante lijst van informatie geven.
Doet hij dat niet dan is er iets aan de hand tussen de dongle en antenne. Antenne kabel aangesloten? Goede antenne gebruikt?
Een zelf gemaakte collinear antenne werkt verreweg het beste, klik hier voor info.
of/en klik hier.
Maak de antenne 12 of 14 segmenten lang, meer heeft geen zin en zal eerder tegenwerken dan goed doen. Het bovenste element moet een 1/4 golf whip zijn die ik heb kortgesloten met de mantel maar dat hoeft niet.

1- Bij 1 open je het configuratie menu.
2- Start en stop je het programma
3- De blauwe balk geeft aan hoe sterk het signaal is. Dit moet minimaal 80 zijn,
    180 is ideaal.
4- Hier vind je 4 tabbladen, als je daarop kloikt krijg je allerhande informatie die in
    het signaal zitten.
5- Belangrijk!!! Hier staat de poort waarop het signaal word uitgezonden door het
    programma, dat hebben we straks nog nodig.
6- Hier staat welke dongel gebruikt word.
vrtual1

VirtualRadar

Zorg ervoor dat RTL1090 werkt en draaid.
Nu gaan we VirtualRadar installeren. Download het programma van de software pagina klik hier en start het. Je kunt de standaard instellingen laten staan. Na de installatie vind je VirtualRadar in het startmenu van windows, start het programma en je komt in het server menu, klik bovenin op "Tools", en klik dan op "options".
In het volgend menu klik je op de tweede receiver, in het midden moet je dan hetzelfde poortnummer invullen als waarop RTL1090 zend, dat was 31001, vul dat in en klik op ok. Je gaat dan weer terug naar het server scherm.
virtual2

In het server scherm:
1 en 2: Bij 1 kun je zien of je server online is, is dat niet zo dan klik je de knop bij 2.
3- Hier kun je zien of alles werkt en of er vliegtuigen worden gevonden.
4- Klik op deze link om je kaart te starten.
virtual3
Als je op de link bij 4 hebt geklikt krijg je de radar kaart zoals die hiernaast te zien is met alle vliegtuigen die je ontvangt.

Voor meer informatie en handleidingen over dit programma vind je
op de officiële website http://www.virtualradarserver.co.uk/

Nu AdsbScope

adsbscope1
Zorg ervoor dat RTL1090 werkt en draaid.

AdsbScope hoeft niet geïstalleerd te worden, download het bestand hier en plaats het uit in een eigen map. Zoek dan het bestand adsbscope27_16384.exe. Maak hiervan een snelkoppeling op je bereaublad en start het programma.
rths
In het hoofdscherm kies je vervolgens voor "other/network/network setup" en dan word het ons gemakkelijk gemaakt. We hoeven alleen op de knop "RTL1090 te drukken en het programma importeerd de standaard gegevens van RTL1090. Scroll naar beneden en kies voor "ok".
ds Als laatste gaan we naar "other/network" en vinken we de optie " Raw-Data client active" aan en de vliegtuigen zullen op de kaart worden weer gegeven.fsd