SDR-Leeuwarden

TERUG HOME

Acarsd

acars
acars1

De ACARS frequenties in Europa zijn:

  • 131.725 AM Primary European
  • 131.525 AM Secondary European
  • 131.825 AM Secondary European
  • 136.750 AM Arinc Europe
  • 136.900 AM Secondary European
  • 136.925 AM ARINC European


ACARS staat voor Aircraft Communications and Reporting System, is een digitale vorm van radiocommunicatie tussen vliegtuigen en grondstations. De datalink ACARS is een alternatief voor spraakverbindingen in de luchtvaartcommunicatie en maakt boven land veelal gebruik van radiofrequenties in de VHF-luchtvaartband. 

ACARS wordt het meest gebruikt voor communicatie tussen luchtvaartmaatschappijen en verkeersvliegtuigen, er kan een tekstbericht mee worden verstuurd vanuit de cockpit van een vliegtuig naar een grondstation of andersom. Operationele informatie, zoals de technische toestand van het vliegtuig, positie, verwachte aankomsttijd enz., worden vaak automatisch verzonden vanuit het vliegtuig. Het systeem wordt op een aantal plaatsen in de wereld gebruikt voor luchtverkeersleidingsdoeleinden. Het ontvangen en bevestigen van de klaring van de luchtverkeersleiding bij vertrek of bij de "oceanic crossing" kan via ACARS gedaan worden.

Wij kunnen de ACARS berichten meelezen met de RTL-Dongel en decoderingssoftware.  Om ACARS berichten te kunnen lezen gebruik ik het programma ACARSD, je kunt het downoaden www.acarsd.org/download.html

acars1

Installatie Acarsd

Je hebt een zipfile met acars, in de zipfile zit een directory met het acarsd programma, sleep die directory naar je harde schijf.
In de directory acarsd-1.65  vind je het installatie bestand. Dubbelklik hierop en de installer start.
acars3

In de installer ga je naar het tabblad configuratie. Nu moet je eerst de folders (directorys) maken. Ik zou de standaard waarden laten staan.
acars5

Je moet alleen op de knop "create" drukken voor alle folders. Dus 5 keer.
Dan worden de directorys gemaakt.
acars4

Onder de optie "sound" moet je de geluidskaart instellen. Acarsd kan 4 geluidskaarten verwerken maar elke geluidskaart heeft zijn eigen nummer.
Begin met deze optie op 0 te zetten, als het niet werkt dan iedere keer 1 verhogen totdat de meter uitslaat.
acars5

Nu klik he op de Install Acars Now optie en Acarsd zal worden geinstalleerd in de directory c:\acarsd.